Придвижването към и от работното място да става по най-безопасния за работещия начин:
- Избягване ползването на обществен транспорт, чрез придвижване пеша, лично МПС или колело.
- При придвижване пеша, да се минава по пътища с ненатоварено движение на хора.
- При използване на обществен транспорт да се ползват маски и еднократни ръкавици, като в превзното средство да се предвижда отстояние от другите хора най-малко 1.5 метра.
Преди започване на работния ден:
- Задължително проветряване на помещението (най-малко 30 минути).
- Задължителна дезинфекция на работни повърхности, използвани съображения за работа, клавиатура и мишка на компютър, ключове за осветление, брави, крачета и батерия за мивка, бутон за пускане на вода на тоалетно казанче и др. до които работещите и посетители (клиенти) на фирмата имат достъп.
По време на работа:
- Периодична дезинфекция на обекта (най-малко 3 пъти дневно), а ако дейността е свързана с непрекъснат поток от хора - на всеки час.
- Използване на еднократни маски, а при липса на такива - използването на памучни, многократни маски, които задължително да се перат, дезинфекцират и гладят под пара всяка вечер.
- Използване на еднократни ръкавици (там където това позволява).
- Ако е невъзмжно ползването на еднократни ръкавици, периодично измиване и дезинфекция на ръцете.
- Осигуряване на място в обекта (шкаф), където да се съхраняват ЛПС, специално облекло и хигиенни материали.
- Осигуряване на място в обекта (контейнер, кошче), където да се изхвърлят САМО използваните ЛПС (еднократни ръкавици, маски и др.) и използваните хигиенни материали.
За търговски обекти, където е възможно струпване на повече хора, задължително да се определи и стриктно спазва пропусквателен режим, а именно:
- Ако няма възможност да се осигури отстояние между клиентите най-малко 1.5 метра, то да се пуска по един човек, като при липса на охрана, която да се грижи за това, на вратата да се постави табела с надпис “Забранено влизането на повече от едно лице”.
- Ако в обекта или пред него има място за струпване на хора (маси, място за правостоящи), то същите да се премахнат или изолират, така че да няма възможност за това.
- Ако в обекта работят повече лица, то задължително да се осигури разстояние между тях най-малко 1.5 метра, ако това е невъзможно - поетапно работещите да се пускат в отпуск.
- При ползване на физиологични и обедни почивки, работещите да не посещават места със струпване на хора (По възможност да се носи храна от вкъщи).
При евентуално съмнение за контакт с лице, което би могло да е болно или ако работещия почувства неразположение (повишена температура, отпадналост и др.) то веднага за това да се уведоми ръководителя на фирмата, за да се изолира работещия, уведомят съответните органи и да се предприемат необходимите мерки.